VANDRINGAR 2018

VANDRINGAR 20182018-12-03T23:35:50+00:00

Här presenteras våra vandringar. På fredagen erbjuds två aktiviteter och på lördagen och söndagen kan du välja mellan 8 olika vandringar. Välj en favorit per dag.
Fredagens vandring är tillgänglig för dig som deltar hela weekenden.

Vandringarna är nu fullbokade och anmälan är stängd

Fredag 12 oktober

Guidad vandring genom Båstads historia

Värd: Båstad Turism och Näringsliv

Båstad med Strandpromenaden, Malenskogen och många små, sparsamt trafikerade gator är perfekt för en strandnära guidad vandring. Här kan du kombinera motion och upptäckarglädje på en och samma gång. Med start från Hotel Riviera Strand gör du tillsammans med guiden Ingrid Persson Skog både en verklig och en historisk resa genom Båstad. Här finns det tid för natursköna avstickare till spännande minnesmärken från bronsåldern och framåt. Den mäktiga Mariakyrkan från medeltiden är förstås värd ett stopp, liksom centercourten, idylliska Agardhsgatan, hamnen och mycket annat. Båstads historia rymmer massor. Det är klart att den handlar om bränder, krig, turister, sport och lokala profiler, men hur i all sin dar kom Greta Garbo, John F. Kennedy, familjen Nobel och Hugh Grant in i bilden?

Start och mål: Hotel Riviera Strand
Längd: 6 km
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: Lätt. Mestadels ganska platt; asfalt, grus och skogsstigar
Kostnad: Gratis

Upplev Bjäres kust till havs

Värd: Spirit Event

Åk på sälsafari till Hallands Väderö och upplev Sveriges största sälkoloni. Att få se den vackra Bjärekusten från havet ingår. Under en sälsafari får ni möjligheten att upptäcka den vackra Bjärekusten till havs. Från vattnet passerar vi det lilla fiskeläget Kattvik, skådar de dramatiska klipporna som reser sig vid Hovs Hallar och förbi ängarna vid Hov. Efter några sjömil kommer vi ut till Hallands Väderö, där en av Sveriges största knubbsälskolonier håller till. Här häckar även ett stort antal fågelarter.
Vid sälarna stänger vi av motorerna och njuter av den vackra omgivningen tills vi slutligen beger oss tillbaka till hamn.
Dagen efter kommer man vandra längs många av dessa platser vi passerar!

Start och mål: Båstad Hamn
Tid: Fredag kl 15-17
Kostnad: 400 kr inkl. RIB-tur, sjökläder, guide

Lördag & söndag 13-14 oktober

Skåneledsvandring Ängelsbäcksstrand – Torekov (Nr 1)

Värd: Stiftelsen Skånska Landskap och Skåneleden

”Möt havet och den vackra naturen under en vandring längs södra delen av Bjärehalvön. Ta del av spännande kulturhistoria och få tips om andra lokala och regionala vandringspärlor från guiderna. Vi utgår från Ängelsbäcksstrand och tar oss via Skåneleden gemensamt till hamnen i Torekov. I Torekov finns tid till egen rundvandring innan bussen avgår till dagens After hike. Vandringen passar såväl mer vana vandrare som nybörjare med grundkondition nog att klara av en dagsetapp i bitvis småkuperad terräng.

Start och mål: Ängelsbäcksstrand – Torekov
Längd: 13 km
Tid: ca 4 timmar
Svårighetgrad: Medel. Småkuperat; grusvägar, stigar och strandängar
Kostnad: Gratis

Kustnära vandring från Ängelsbäcksstrand till Hovs hallar (Nr 2)

Värd: Land och Hav i Båstad

Vi gör en rejäl vandring på Skåneleden längs Bjärehalvöns kust. Första delen går på södra sidan med utsikt över Skälderviken och Kullahalvön. Vi vandrar på standängar och enefälader. Plötsligt dyker blöta områden och gölar upp där vi hittar många rariteter.
Vid middagstid når vi Torekov. En genuin fiskemiljö med 1800-talsbebyggelse och fiskebodar. Vid hamnen finns sjökaptenernas gamla badhus. Man levde på fiske och sjöfart, men jordbruk och tegeltillverkning var också viktiga verksamheter.
Under eftermiddagen fortsätter vi till Hovs hallar. Här är terrängen tuffare, mer kuperad och med en del klapperstensfält som ska passeras. Vid Hovs hallar möter Hallandsåsen havet. Här finns rödaktig gnejs med amfibolit inlagrad, den tillkom när magma trängde upp. Vi passerar raukar och grottor som har formats av vattnet.

Start och mål: Ängelsbäcksstrand – Hovs hallar
Längd: 24 km
Tid: ca 6 timmar
Svårighetsgrad: Medel/Svår. Småkuperat; grusvägar, stigar och strandängar
Kostnad: Gratis

Bokskog och vidunderliga vyer från Hallandsåsen (Nr 3)

Värd: Friluftsfrämjandets lokalavdelning Ängelholm-Båstad

Denna vandring tar dig upp på Hallandsåsen och ger dig vidunderliga vyer över både Skälderviken och Laholmsbukten. Vi vandrar genom Hålehalls skogar, Älemosse och Lyaheden och platser där snapphanarna levde och verkade. Vi upplever ett Skåne som liknar Norrlandsnatur och får samtidigt njuta av Skånes höstfärger.

Start och mål: Hotel Riviera Strand – Förslöv
Längd: 22 km
Tid: ca 6 timmar
Svårighetsgrad: Medel/Svår. Småkuperat; grusvägar och skogsstigar
Kostnad: Gratis

Natur- och filmvandring i Torekov och Hovs hallar (Nr 4)

Värd: Språkguiden

Vi startar i Torekov, en pittoresk fiskeby som är aktuell med filmen Solsidan. Vi fortsätter sedan längs kusten över strandängar och klapperstensfält till Hovs hallar. Hovs hallar är Bjärehalvöns mäktiga möte med havet. Här vittnar rasbranter, stenstränder och fantasieggande klippformationer om naturens obändiga krafter.
Det här området är rena magneten för kända filmregissörer. Filmälskare drömmer om att se platsen där Döden och Riddaren spelar schack i Ingmar Bergmans filmklassiker Det sjunde inseglet. År 2017 fick Hovs hallar som en tio (!) platser i Europa utmärkelsen Treasure of European Film Culture.
I år firar vi 100-årsminnet av Ingmar Bergmans födelse. Vad kan passa bättre än en guidad vandring, där den långa raden av välkända och älskade filmer med koppling till Bjärehalvön presenteras? Allt från Ronja Rövardotter till Solsidan.”

Start och mål: Torekov – Hovs hallar
Längd: 15 km
Tid: ca 6 timmar
Svårighetsgrad: Medel. Varierad terräng, bitvis krävande; grusvägar, stigar på grus och klippor
Kostnad: Gratis

Naturnära vandring på Hallands Väderö (Nr 5)

Värd: Torekovs by

Hallands Väderö är Bjärehalvöns egen lilla skärgård. Naturen är en spännande mix av bokskog, kärr, betesmarker och havsnära klippor. I förhållande till sin storlek är ön en av landets artrikaste platser.
Vi tar båten från pittoreska Torekov och väl på plats möts vi av en fridlyst idyll med många naturnära möten och berättelser. Vi hinner under dagen ta oss runt hela ön, i väster finns fyren och fyrvaktarbostäderna. I söder idylliska Kappelhamn med Väderömuseet. Lyssna noga efter ”Vårskriet”, det var nämligen här som Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter skrek in våren i vitsippskogen.
Knubbsälarna är ett känt och kärt inslag runt ön. Sedan fridlysningen 1966 har kolonin ökat från tio individer till flera hundra.
Sista stunden innan färjan går tillbaka till Torekov finns egen tid att vandra runt och hitta sina egna smultronställen.

Start och mål: Torekov, färja till Väderön
Längd: 10 km
Tid: ca 5 timmar
Svårighetsgrad: Lätt. Varierad terräng; skogsstigar och strandängar
Kostnad: 200 kr inkl. färja och avgift till ön

Äventyrsvandring i Hovs hallar (Nr 6)

Värd: Spirit Event

Häng med på en vandring med inslag av äventyr!
Vi kommer att ta oss till den lilla pittoreska hamnen i Kattvik med RIB-båt. I Kattvik börjar vi vår vandring genom skog, längs kusten och en otroligt vacker del av Bjärehalvön och Skåneleden. Längs vägen stannar vi och berättar om omgivningarna. Vi brukar träffa på ”bergsgetterna” som bor här och får se några väldigt speciella platser och utsikter.
När vi kommer till en av höjderna i Hovs hallar kommer du få möjlighet att testa rappellering (inga förkunskaper krävs). Rappellering är ett säkert och roligt sätt att med hjälp av rep fira sig ner för en brant klippvägg. Våra utbildade instruktörer med mångårig erfarenhet av rappellering ger dig en grundlig säkerhetsgenomgång innan det är dags att luta sig bakåt och bege sig ut över avgrunden.
En dag i naturen med både njutning och lite adrenalin.

Start och mål: Hotel Riviera Strand – Hovs hallar
Längd: 7 km vandring
Tid: ca 6 timmar
Svårighetsgrad: Medel/Svår. Bitvis mycket kuperat; grusvägar och skogsstigar
Kostnad: 650 kr inkl. RIB, rappellering och all säkerhetsutrustning

Vandra, fågelskåda och lär dig fotografera i Sinarpsdalen (Nr 7)

Värd: Sindre Magnusson

Upplev böljande Sinarpsdalen med sitt ålderdomliga och artrika landskap. Kombinationen av betesmark, bäckravin, ädellövskogar, kärr och gärdesgårdar skapar en mångfald av livsbetingelser som är gynnsamma för framförallt mindre fågelarter. Vi har chans på ca 90 arter men vi beräknar se ca 30–50, beroende på väder. Fågelflyttningen pågår för fullt och vi kan förväntas se en mix av arter som finns i Sinarpsdalen året runt och sådana som är på väg söderut. Vi kommer bl. a. att spana efter hämpling, steglits, stenknäck, entita, stjärtmes, svartmes, trädkrypare, buskskvätta, stenskvätta, svart rödstjärt, rödstjärt, gulsparv, sävsparv, järnsparv, forsärla, dubbeltrast, rödvingetrast, taltrast, gransångare, trädgårdssångare, törnsångare, grå flugsnappare, större korsnäbb, trädlärka, strömstare, ängspiplärka, trädpiplärka och törnskata. Vi ser även upp i skyn och rattar in eventuella rovfåglar med tubkikare: brun kärrhök, blå kärrhök, fjällvråk, lärkfalk, ormvråk, röd glada, sparvhök, stenfalk och tornfalk.
Sista delen av vandringen tillbringar vi i kustmiljö där vi spanar efter havsfåglar. På lördagen vid Hovs Hallar, på söndagen längs stranden vid Båstad Hamn.
Vandringen leds av Sindre Magnusson som bor i Sinarpsdalen och har skådat fåglar sedan barnsben. I samarbete med Peter Elmqvist från Olympus Sverige ges också ett unikt tillfälle att testa på fågelfotografering.
Du behöver inga förkunskaper för att delta – fågelvandringen vänder sig främst till nybörjare men även du som redan kan en del om fåglar är välkommen att delta.

Start och mål: Sinarpsdalen
Längd: 6 km
Tid: ca 4 timmar
Svårighetsgrad: Lätt. Bitvis något kuperat; skogsstigar och ängar
Kostnad: 350 kr inkl. professionell fågelguide, lån och utbildning av kamerautrustning

Matvandring i Sinarpsdalen (Nr 8)

Värd: Lindegrens

Följ med på en vandring för smaklökarna genom natursköna Sinarpsdalen. Lindegrens berättar om landskapet, om sitt ekologiska lantbruk, om maten och om råvarorna – alltihop kryddat med en dos lokalhistoriska skrönor. Längs vägen kommer vi träffa korna, rödkullor och fjällkor, som är ute på bete och kanske passerar vi även linderödssvinen som bökar omkring nere i dalen. Det blir flera matstopp och smakprover längs vägen. Råvarorna kommer förstås från Lindegrens egen butik och charkuteri och från odlare och mathantverkare i närområdet. Vandringen går genom ett kuperat och vackert landskap, med spår från många generationer tillbaka.

Start och mål: Lindegrens gårdsbutik i Sinarpsdalen
Längd: 10 km
Tid: 6 timmar
Svårighetsgrad: Lätt. Småkuperat; skogsstigar, jordbrukslandskap och ängar
Kostnad: 650 kr inkl. matstopp och lokala smakprover

Kustvandring från Båstad till Hovs hallar (Nr 9)

Värd: Båstad Turism & Näringsliv

Vi startar vid Riviera strand och tar oss fram längs strandkanten till gemytliga Båstad hamn. Härifrån följer vi strandpromenaden till sagolika Norrvikens trädgårdar. Vi gör ett besök i de vackra stilträdgårdarna och njuter av utsikterna som ges. Vandringen fortsätter härifrån längs med kusten och slingrande landsvägar. Vi passerar bland annat Knösen, Bjärehalvöns högsta punkt. Vi avslutar vid en annan höjdpunkt – Hovs hallar, ett dramatiskt landskap där Hallandsåsen möter havet.

Endast Lördag
Start och mål: Hotel Riviera Strand och Hovs hallar
Längd: 13 km
Tid: 6 timmar, inkl. besök på Norrvikens trädgård
Svårighetsgrad: Medel/Svår, främst på grusvägar och landsväg, branta partier förekommer.
Kostnad: Gratis